De band

Met een agenda van zo’n acht optredens per jaar is de Moonlight Big Band regelmatig binnen en buiten noordelijke regiogrenzen ‘on stage’ te beluisteren. Het orkest presenteert vaak een of meerdere gastsolisten.
IMG_9326

 

In de muziek bekende artiesten zoals accordeonist Egbert Spelde, hoornist Martin Gall, de saxofonist Piet Noordijk en Mark Gross, mondharmonica speler Bill Jaspers, bluesartiest Harry Muskee, zanger Edwin Rutten, trompettisten Ramses Helmus, Sander Hartgers en Erik Veldkamp en trombonisten Jeroen Rol en Vincent Veneman passeerden de revue. Trots zijn we op de samenwerking met Ron Jackson – gitaar en Mark Gross – altsax; beide Amerikaanse solisten met zekere naam en faam.

Gelukkig heeft de band ook intern een aantal uitstekende improvisatoren, zoals Henk Visser op tenorsax en Jan Oosterholt op trompet, zodat de luisteraar verzekerd is van afwisseling en spanning binnen het gehele repertoire. De band heeft ook enkele zeer beluisterbare solisten: Mart Salverda op trompet, Wouter Offringa op gitaar en Julia Flenter op altsax.

Het repertoire uit de beginjaren van Moonlight Big Band bestond voor een substantieel deel uit titels van het Glenn Miller Orchestra. Te denken valt hierbij aan In the Mood, American Patrol, Tuxedo Junction maar ook aan onbekender werk als Anvil Chorus en Elmers Tune. In de jaren vanaf de oprichting toonde Moonlight zich naast deze Miller-presentaties steeds frequenter vertolker van moderner swingwerk, zodat composities van bebop-artiesten met invloed op de big band muziek van de jaren ’50 (Dizzy Gillispie en Earl Hines) de revue passeerden.

Nog recentere ontwikkelingen in de geschiedenis van de big bandmuziek onder aanvoering van Quincy Jones, Bob Brookmeyer en Bob Mintzer (Yellow Jackets) zijn in de set-lijsten van Moonlight terug te vinden.

Moonlight Big Band verzorgt muziek ‘op maat’ en op thema, onderwerp en tijdsgeest. Denk aan Swing, Dance, Easy listening, Glenn Miller en Classical.

Moonlight Big Band verzorgt ook de begeleiding van solisten. In overleg wordt het repertoire dan aangepast, gearrangeerd of zelfs geschreven. Een van onze bekendste begeleidingsprojecten was: Talents by Moonlight.