Saxofoons

1e Alt – Mijn naam is Julia Flenter en ik ben geboren in 1965. Op 14 jarige leeftijd ben ik begonnen met (sopraan)saxofoon spelen en het eerste orkest waarin ik speelde was fanfarekorps “ H-S” in Hoogezand. Vele jaren later in Eindhoven heb ik tenorsaxofoon gespeeld in harmonieorkest “Phileutonia.”. In 2002 ben ik teruggekomen naar Groningen, ben weer lessen gaan nemen en toen er in 2008 een plek vrij kwam bij Moonlight Big Band heb ik me aangemeld en mocht ik blijven.

Op dit moment speel ik ook sopraansax in het BAST Saxquartet met Antoinette en baritonsax in het Alto Kwartet.

Sinds 2011 ben ik voorzitter van het bestuur van deze fantastische band; een enerverende en leerzame rol!

 

 

foto

2e Alt – Mijn naam is Antoinette Snippe en ben geboren in 1971. Ik heb meerdere jaren AMV-lessen gevolgd op sopraan-, alt- en tenorblokfluit en ben op 9-jarige leeftijd begonnen bij Muziekvereniging OBK in Smilde op slagwerk. Op 12-jarige leeftijd ben ik overgestapt naar de sopraansaxofoon en een jaar later naar de altsaxofoon. Ik val vaak in bij verschillende orkesten van sopraan- t/m baritonsaxofoon, maar de alt is nog steeds m’n favoriet.
In 2013 heb ik een saxofoonkwartet opgericht, genaamd BAST Saxquartet en in datzelfde jaar werd ik gevraagd om bij concerten in te vallen op 1ste alt bij de High Moor Bigband en kwam ik voor het eerst in contact met de lichte muziek. Dit vond ik een geweldige uitdaging na zoveel jaren klassieke muziek. En daarom ben ik heel blij dat ik sinds januari 2016 deel uitmaak van de vaste bezetting van Bigband Moonlight met wederom een nieuwe uitdaging: de klarinet voor o.a. het Andrew Sistersproject!

 

DSC_0035_21e Tenor – Mijn naam is Nienke Waanders en ik ben geboren in 1984 in het mooie Twentse land. Na een aantal jaren AMV- en blokfluitles ben ik eerst elektronisch orgel gaan spelen. Dat was het echter toch niet helemaal en dus ging ik op mijn 12e met een vriendinnetje mee naar het plaatselijke harmonieorkest en ben ik begonnen met klarinetles. Dit heb ik vele jaren gedaan bij muziekvereniging Unisson totdat er een vacature kwam op saxofoon die maar niet ingevuld raakte.  Ik heb toen eerst een paar jaar alt gespeeld en daarna ben ik overgestapt naar de tenor. Toen ik naar Groningen verhuisde heb ik eerst nog een aantal jaren heen en weer gereisd om in Boekelo te blijven spelen, maar uiteindelijk heb ik me toch aangemeld bij Gruno’s Postharmonie in Groningen waar inmiddels alweer 8 jaar lid ben. Op een dag kwam daar Julia naast me te zitten en ze  vroeg of ik geen zin had om eens in een bigband mee te spelen. Ondanks dat ik niet echt ervaring had, heb meteen ja gezegd en sindsdien speel ik met veel plezier bij Moonlight en heb ik heel veel bijgeleerd over bigbandmuziek. Naast Moonlight speel ik ook nog steeds in het harmonieorkest en doe ik af en toe wat losse projecten of invalklusjes.

2e TenorHenk Visser. Op jeugdige leeftijd begonnen op sopraanblokfluit. Later met mijn jongere broer Arjen met veel plezier duetten gespeeld voor blokfluit, ook op familiefeestjes natuurlijk. Bij de voorbereiding leverden wij al spelend graag muzikaal commentaar op wat op papier stond en lagen dan in een deuk. Pas omstreeks mijn 23ste drong zich de herinnering aan lang geleden weer aan mij op: mijn oom Eddy die in het huis van Oma & Opa in Leeuwarden uit een koffertje een instrument toverde dat er net zo magisch uitzag als het bleek te klinken: een sopraansaxofoon. Hij speelde Petite Fleur van Sydney Bechet.

Deze herinnering was de aanleiding zelf ook saxofoon te gaan spelen. Na eerste lessen van Rudy Snippe op alt, schreef ik mij al snel in voor workshops van Alan Laurillard en later Gerard Ammerlaan voor een eerste kennismaking met samenspelen en improviseren/soleren. Medeworkshopper gitarist Klaas Boon vroeg mij voor zijn rhythm&blues bandje Whatchamacallit: mijn eerste bandje! Ook andere samenwerkingsverbanden waar ik in speelde kwamen voort uit deze workshops. Via Alan Laurillard kwam ik in de begeleidingsband van toneelgroep Waark waar ik kennismaakte met het fenomeen baritonsaxofoon.

Sindsdien heb ik met allerlei bands, bandjes, orkesten en orkestjes gespeeld, studio-opnames gemaakt en opgetreden, in Nederland en een aantal andere Europese landen, soms ook met andere bekende artiesten, zoals Imca Marina en winnaar van de Boy Edgarprijs 2000 multi-instrumentalist Sean Bergin, om eens een paar uitersten te noemen, intussen de tenor- en later ook de sopraansax aan het instrumentarium toevoegend. Mijn muzikale kennis en vaardigheden heb ik oa verder aangescherpt op het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam. Bands die inmiddels al geruime tijd een rode draad vormen zijn Koperenco.nl en LosBomberos.nl.

Met het fenomeen Big Band heb ik ervaring opgedaan door incidenteel mee te spelen met de Stage Band olv Sipke Bakker, Want2Swing olv Marco Kerver en Van Kessel BB, maar vooral de Amsterdamse Boventoon Big Band, geleid door oa Herman de Wit, Boy Raaymakers, Willem Breuker en Paul van Kemenade.

Het verheugt mij in de Moonlight Big Band deze draad weer op te kunnen pakken met een groep enthousiaste medemuzikanten geleid door de inspirerende dirigent Martijn Veenstra. Joepie! Lekker noten lezen! Intussen toch ook maar eens een “nieuwe” dwarsfluit gekocht om te proberen die onder de knie te krijgen. Daarna klarinet? Wie weet…

Bariton – Hallo, ik ben Edith Esser en speel sinds 2007 baritonsaxofoon bij Moonlight Bigband. Ongeveer rond mijn 12e jaar ben ik na mijn AMV en blokfluit les klarinet gaan spelen. Na een aantal jaren klarinet les en samenspelen in een orkest van Jeugd en Muziek is daar de saxofoon bijgekomen. Vele jaren heb saxofoon gespeeld bij de Fanfare in Hoogezand-Sappemeer. Ik ben begonnen op een alt om vervolgens tenorsaxofoon te spelen.  Uiteindelijk ben ik overgestapt naar de baritonsaxofoon en een saxofoonkwartet was tot stand gekomen. Door mijn verhuizing naar  het zuiden van het land heb ik enkele jaren klarinet en later ook baritonsaxofoon bij Harmonieorkest Erato in Roosendaal gespeeld.

Terug in het noorden ben ik in contact met Moonlight Bigband gekomen en speel ik met veel plezier en enthousiasme bij deze band geweldige band.